فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:22 Issue: 5, Sep 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/06/17
  • تعداد عناوین: 19
|
  • م. مهری، ف. اشراقی*، و ع. کرامت زاده صفحات 1153-1164

    کشاورزی همواره فعالیت همراه با ریسک است و آگاهی از انواع و عوامل ایجاد کننده ریسک اولین گام برای برنامه ریزی در جهت مقابله و رهایی از آن به شمار می آید. یکی از ریسک هایی که در کشاورزی وجود دارد ریسک تولیدی است که در اثر نهاده های تولیدی به وجود می آید. پژوهش حاضر به منظور بررسی ریسک تولید گندم با استفاده از روشJ-P (جاست و پوپ) در شهرستان گرگان صورت گرفت. آمار و اطلاعات مورد نیاز برای انجام پژوهش با تکمیل تعداد 80 پرسشنامه در سال زراعی 95- 1394 از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی جمع آوری گردید. نتایج برآورد نشان داد که با افزایش نیروی کار و سن زارع، ریسک تولید کاهش و با افزایش مصرف کود شیمیایی، ریسک تولیدی افزایش می یابد. بنابراین، پیشنهاد می شود که به منظور کاهش ریسک تولید این محصول در این منطقه، الگوی مصرف این نهاده اصلاح گردد.

  • ا.صالح*، م. خسروی، ا. صادقی بوشرآبادی، ح. رفیعی، ن. شاه نباتی، و ح. ر. صالح صفحات 1165-1175

    توسعه روش های ارزشگذاری اقتصادی و کاربرد آنها در ارزیابی های زیست محیطی، نقش مهمی در اقتصاد محیط زیست ایفا می کند. هدف این مطالعه بررسی ارزش حفاظتی پارک ملی خبر در ایران و تمایل به پرداخت مردم برای حفظ آن است. پارک ملی خبر در جنوب شهرستان بافت در استان کرمان و در ایران واقع شده است. این پارک از جهت گونه های فون و فلور یکی از غنی ترین منابع زیست محیطی کشور بحساب می آید. در این مطالعه با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه، در قالب مدل لوجیت، ارزش حفاظتی و میزان تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از این پارک تعیین گردید. داده های موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردیده است. نتایج نشان داد که اثر متغیرهای پیشنهاد، درآمد ماهانه، جنسیت، شغل و میزان تحصیلات بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از نظر آماری معنی دار می باشند، بطوری که افزایش درآمد، میزان تحصیلات و تخصص افراد موجب افزایش تمایل به پرداخت افراد شده و بالعکس افزایش مبلغ پیشنهادی، تمایل به پرداخت افراد را کاهش میدهد. با توجه به نتایج این پژوهش متوسط تمایل به پرداخت ماهانه هر خانوار ایرانی در رابطه با ارزش حفاظتی این پارک 6/4328 ریال تخمین زده شده است. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که استفاده از ظرفیت های عمومی برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، گامی در جهت تآمین مالی و نیز مشارکت مردم برای حفظ بهتر این منابع تلقی میگردد.

  • ل. حاجی، ن. ولی زاده*، ک. رضایی مقدم، و د. حیاتی صفحات 1177-1190

    هدف مطالعه‎ی حاضر تحلیل نیت کشاورزان چغندرکار نسبت به پذیرش آبیاری قطره‎ای بر اساس نسخه‎ی توسعه‎یافته‎ی الگوی پذیرش فناوری است. اهداف اختصاصی این پژوهش شامل معرفی نظریه‎های موجود رفتار پذیرش، مقایسه‎ی انتقادی این نظریه‎ها، ارایه‎ی یک چارچوب مفهومی بر اساس الگوی پذیرش فناوری و آزمون روابط احتمالی میان متغیرها است. این مطالعه‎ی توصیفی همبستگی با استفاده از یک پیمایش مقطعی انجام شد. جامعه‎ی آماری مطالعه، چغندرکاران شهرستان میاندوآب در ایران بودند که 346 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای چندمرحله‎ای به عنوان نمونه انتخاب شدند (3326=N). ابزار پژوهش، پرسشنامه‎ای ساختارمند بود که روایی ظاهری، همگرا و تشخیصی آن مورد تایید قرار گرفت. ضرایب آلفای کرونباخ و روایی ترکیبی برای بررسی پایایی ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت (93/0>α>74/0). نتایج نشان داد که متغیرهای نگرش، سهولت استفاده‎ی درک‎شده و سودمندی درک‎شده اثرات مثبت و معنی‎داری بر روی نیت رفتاری نسبت به پذیرش فناوری آبیاری قطره‎ای داشتند. ویژگی‎های نوآوری هم دارای اثرات غیرمستقیمی بر روی نیت رفتاری بودند. افزون بر این، نتایج حاکی از آن بودند که متغیرهای مستقل الگوی توسعه‎یافته‎ی پذیرش فناوری توانستند 3/59 درصد از تغییرات واریانس نیت رفتاری نسبت به پذیرش آبیاری قطره‎ای را پیش‎بینی کنند. اثر معنی‎دار نگرش نسبت به پذیرش آبیاری قطره‎ای بر تبیین نیت رفتاری نشان می‎دهد که تقویت نگرش‎های کشاورزان احتمال فعال‎سازی نیت رفتاری نسبت به پذیرش این روش‎های جدید آبیاری را افزایش خواهد داد. به صورت کلی، نتایج این مطالعه به توسعه‎ی الگوهایی یکپارچه‎تر و جامع‎تر در زمینه‎ی رفتارهای پذیرش کشاورزان کمک کرد. همچنین، این مطالعه بینش‎های مفیدی را در زمینه‎ی تعیین‎کننده‎ها و راهبردهای تغییرات رفتاری پیش روی عمل‎گران و سیاست‎گزاران بخش‎های کشاورزی و آب قرار می‎دهد.

  • ع. زارع، م. چیذری*، ح. صدیقی، وش. چوبچیان صفحات 1191-1204

    پاسخگو نبودن سازمان های دولتی به رفع نیازهای ذینفعان و بخش خصوصی و ارایه خدمات با کیفیت پایین به مشتریان، باعث افزایش نارضایتی از خدمات دولتی شده است. بنابراین، ارایه خدمات با کیفیت به منظور افزایش رضایت از سازمان های دولتی ضروری است. خدمات ترویجی یکی از مولفه های اصلی توسعه پایدار کشاورزی در ایران محسوب می شود که از طریق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO) به کشاورزان ارایه می شود. سطح پایین رضایت کشاورزان از خدمات ترویج، توسعه سامانه ارزیابی رضایت کشاورزان را به عنوان یک پروژه استراتژیک مورد تاکید قرار داده است. بنابراین این مطالعه با هدف تدوین مولفه های شاخص رضایت کشاورزان از خدمات ترویج و تعیین عوامل موثر بر رضایت آنها در سال 2019 اجرا شده است. در این مطالعه از روش دلفای کلاسیک در سه دور استفاده شده است. پانل خبرگان شامل نه نفر عضو هییت علمی دانشگاه، 14 عضو هییت علمی AREEO و 19 کارشناس ترویج ستاد (42 نفر) بود. نتایج دلفای منجر به تعیین 37 مولفه برای ارزیابی رضایتمندی کشاورزان از خدمات ترویج شد. این مولفه ها با استفاده از روش مقایسه های ثابت در چهار عامل اصلی طبقه بندی شدند. این عوامل عبارتند از: ویژگی های فنی و حرفه ای کارشناسان ترویج، کیفیت خدمات، اثربخشی درک شده و سیاست گذاری، مدیریت و برنامه ریزی.

  • ل. صفا*، و.و. محمدیان سقین سرا صفحات 1205-1217

    بدون تردید، واکاوی و شناخت رفتارهای زیست محیطی افراد یک پیش شرط کلیدی برای رفع مسایل زیست محیطی به شمار می رود، ولی پژوهش های نظریه محور بسیار محدودی در این زمینه به ویژه در کشورهای در حال توسعه به طور تجربی انجام گرفته است. بر این اساس، یک مدل تلفیقی بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB) و مدل فعال سازی هنجار (NAM) از طریق ترکیب متغیرهای هنجاری و منطقی در راستای تبیین مشارکت روستاییان ایرانی در رفتارهای حفاظت زیست محیطی پیشنهاد شد. یک پرسشنامه ساختارمند توسعه یافته بر مبنای مدل تلفیق یافته TPB-NAM ابزار اصلی تحقیق بود. روایی صوری پرسشنامه با بررسی متخصصان تعیین شد. افزون بر این، روایی سازه (شامل روایی همگرا و تشخیصی) و پایایی ترکیبی پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی به دست آمدند. داده ها از طریق یک مطالعه پیمایشی از 362 نفر از سرپرستان خانوار روستایی در شهرستان تبریز با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی چندمرحله ای با سه مرحله به منظور ارزیابی تجربی مدل تحقیق و روابط فرضیه ای گردآوری گردید. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که دقت و قدرت اکتشافی مدل تلفیق یافته TPB-NAM بیشتر از مدل های TPB و NAM بود. افزون بر این، هنجار اخلاقی اصلی ترین متغیر پیش بینی کننده مشارکت روستاییان در رفتارهای حفاظت زیست محیطی بود. به طور کلی، یافته های این پژوهش به ایجاد نظریه و توسعه یک مدل جامع در زمینه رفتارهای حفاظت زیست محیطی کمک کرده و بینش بیشتری در خصوص عوامل اجتماعی- روان شناختی موثر بر مشارکت روستاییان در رفتارهای حفاظت زیست محیطی ارایه داد.

  • ن. یوسفی مشعوف، ح. مهربانی یگانه *، ا. نجاتی جوارمی، و ف. مالوفی صفحات 1219-1233

    اسب کرد ایران، نژادی است که طی هزاران سال توسط اقوام کرد ساکن غرب ایران پرورش یافته است. علی رغم ویژگی های بارزی که اسب کرد دارد، استانداردهای نژادی آن تا کنون به ثبت نرسیده است. هدف از پژوهش حاضر، راستی آزمایی و ثبت معیارهایی است که پرورش دهندگان اسب کرد برای شناسایی ویژگی های ظاهری و عملکردی این نژاد به کار گرفته و برای سالیان دراز میان آنان به صورت سینه به سینه نقل گشته است. بدین منظور، مولف اول این مقاله با سفر به استان هایی از ایران که جمعیت قابل توجهی از اسب کرد در آن ها موجود است، مصاحبه هایی با 114 نفر از پرورش دهندگان شناخته شده ی اسب کرد به انجام رساند. این مصاحبه ها در قالب تکمیل یک پرسش نامه صورت پذیرفت. سپس بر اساس میزان توافق افراد مورد مصاحبه، آن دسته از ویژگی های مختلف ظاهری و عملکردی که به عنوان صفات مهم برای شناسایی و احراز اسب کرد در نظر گرفته می شوند، ثبت گردیدند. بر اساس این اطلاعات تایید شده، ویژگی هایی که مورد توافق اکثریت بودند، در قالب ویژگی ها و استانداردهای نژادی اسب کرد ایران تدوین گردیدند.

  • م. ج. آدگبیه، ا. د. الورونتولا*، ا. ک. آسانیان، ب. آگونبیاده، ا. آ. آویساگاه، و س. ا. آیودله صفحات 1235-1246

    در این پژوهش،اثر مکمل های غذایی بذری پاپایا، زیره سیاه، و خردل (به ترتیب PSM ، BSM، و MSM) روی عملکرد ، میکروفلورا و مورفولوژی معده و روده جوجه های کبابی ارزیابی شد. دو جیره پایه فرموله شد برای فازهای آغازین و دوره رشد و به 5 قسمت تقسیم شد. قسمت 1(Diet 1) یا شاهد منفی بدون مکمل غذایی بود و قسمت 2 (Diet 2) مکملی شامل 11/0 گرم بر کیلو گرم(g/kg) ماده اکسی تتراسیکلین (oxytetracycline) داشت. قسمت 3(3 Diet)، 4(4 Diet)، و قسمت 5 (5 Diet) به ترتیب دارای g/kg 15 مکمل های PSM ، MSM وBSM بود. 300 جوجه کبابی یک روزه Arbor Acres به طور تصادفی در این 5 جیره (10 جوجه در هر تکرار، و 60 جوجه در هر تیمار) در طرح آماری کاملا تصادفی تقسیم شد. ویژگی های عملکرد جوجه ها در دوره های 7 روزه تعیین شد. در روز 42، از هر تکرار سه جوجه سر بریده شد تا وزن لاشه، و وزن نسبی اندام داخلی آنها تعیین شود. در دوره رشد و به طور کلی، افزایش وزن بدن (BWG) جوجه های کبابی که جیره 3 Diet را داشتند شبیه 4 Diet بودند (P>0.05) ولی به طور معناداری از جوجه های کبابی با جیره تیمارهای دیگر بیشتر بودند. وزن نسبی جگر، لوزالمعده، و سنگدان به طور معناداری (P<0.05) تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت. در روز 42، در جوجه های تیمار Diet 2 شمارش باکتریهای تولید کننده اسید لاکتیک مقادیر بیشتری داشت (P<0.05). در ژژنوم (jejunum)، بلندی villi و عمق crypt در تیمارهای دارای جیره 1 Diet، Diet 2، و 3Diet بیشتر بود (P<0.05). بنا بر این، افزودن g/kg 15 مکمل PSM ، BSM، وMSM به جیره جوجه های کبابی باعث افزایش وزن بدن این جوجه ها شد.

  • ا. گوندوقدو، ا. تانریوردی*، و ه. ایلدیز صفحات 1247-1256
  • س. خرسندمنش، م. قراچورلو*، م. بهمئی، ا. زند مقدم، ر. عزیز نژاد صفحات 1257-1266

    چربی شیر بعنوان یکی از با ارزش ترین اجزای چرب ممکن است گاهی اوقات توسط سایر چربی ها مورد تقلب واقع شود خصوصا توسط روغن پالم و فراکسیون های آن که میتواند مشکل عمده ای در صنایع لبنی به ویژه در کشور ایران باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تقلب چربی شیر بر پایه ترکیبات جزیی غیر صابونی شونده از جمله استرول ها و اسکوآلن است. روغن پالم و فراکسیون های آن (اولیین و استیارین) در غلظت های (0، 1، 2، 5، 10،20 ، 50 و 100 درصد) جایگزین چربی شیر خالص شد. میزان استرول و اسکوآلن به ترتیب توسط کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا سنجش شد. β-سیتوسترول در میان استرول ها یک شناساگر خوب محسوب می شود به طوریکه تا حداقل میزان 5% غلظت روغن پالم قابل شناسایی و پایش بود. از طرف دیگر به دلیل عدم یافتن اسکوآلن در چربی شیر هر گونه جایگزینی آن با انواع روغن پالم تا حداقل میزان 1% قابل پایش است. بر اساس نتایج بدست آمده می توان ذکر نمود که استرول ها و اسکوآلن شناساگرهای مهمی جهت حضور پالم و مشتقات آن در چربی شیر محسوب میشوند.

  • ف. صالحی سده، ج. خواجه علی*، م. ر. نعمت اللهی و ق. عسکری سریزدی صفحات 1267-1277
  • ج.کریم زاده*، و ع. ربیعی صفحات 1279-1293

    اهمیت بید کلم، Plutella xylostella (L.)، به طور شگرفی افزایش یافته است که عمدتا به علت استفاده بیش از حد از حشره کش های وسیع الطیف است که به ایجاد مقاومت به آفت کش ها، نابودی دشمنان طبیعی و طغیان مجدد آفت منجر شده است. این مشکلات به همراه افزایش بقایای حشره کش ها در محصولات کشاورزی، نیاز فوری به راهبردهای پایدار مدیریت بید کلم را شدت بخشیده است. در مطالعه حاضر، کارایی عصاره های قسمت های مختلف علف هرز داتوره،  Datura stramonium L.، به عنوان لاروکش و بازدارنده تخم گذاری به ترتیب روی لاروها و حشرات کامل بید کلم بررسی شد. آزمون های زیست سنجی نشان از سمیت (LC50 و LC90) بالاتر عصاره های گل (3/82 و 4/1475 میلی گرم بر لیتر)، بذر (8/146 و 7/4828 میلی گرم بر لیتر) و ریشه (3/165 و 8/3493 میلی گرم بر لیتر) داتوره در مقایسه با عصاره های برگ (4/841 و 1/136248 میلی گرم بر لیتر) و ساقه (3/165 و 8/3493 میلی گرم بر لیتر) داشت. به علاوه، عصاره گل بیشترین سمیت را بین تمام عصاره ها نشان داد که در مقایسه با عصاره های بذر، ریشه، برگ و ساقه به ترتیب نسبت دوز LC50 (561/0، 498/0، 156/0 و 098/0) و نسبت دوز LC90 (306/0، 422/0، 050/0 و 011/0) کمتری نشان داد. علاوه بر این، آزمون های بازدارندگی تخم گذاری با استفاده از دوزهای زیرکشنده نشان داد که بیشترین بازدارندگی تخم گذاری بر اثر عصاره گل داتوره (0/63%) در مقایسه با عصاره های ریشه (0/46%)، بذر (8/43%)، ساقه (7/33%) و برگ (3/28%) ایجاد شده است. در مطالعه حاضر نشان داده شد که عصاره های داتوره می توانند به عنوان آفت کش و بازدارنده تخم گذاری موثر بر علیه بید کلم به کار روند. امکان کاربرد عصاره های داتوره در مدیریت آفت و امکان توسعه آن ها به عنوان یک حشره کش گیاهی یا بازدارنده تخم گذاری در زمینه مدیریت پایدار آفات بحث شده است.

  • و. براتی*، ا. بیژن زاده، و ز. زینتی صفحات 1295-1311

    به منظور بررسی مهمترین ویژگی های گیاه تریتیکاله که در افزایش عملکرد دانه، کارایی استفاده از آب (بر اساس دانه و زیست توده) و انتقال نیتروژن درون گیاه نقش دارند، آزمایشی دو ساله تحت شرایط استفاده از منابع مختلف نیتروژن و رژیم های متفاوت آبیاری در منطقه ای با شرایط آب و هوایی مدیترانه ای از ایران انجام شد. رژیم آبیاری شامل دو سطح در سال اول: 1- آبیاری مطلوب و 2- قطع آبیاری پس از مرحله ی گلدهی بود. در سال دوم، شرایط دیم نیز به عنوان تیمار سوم اضافه شد. منبع نیتروژن شامل چهار سطح: 1- تیمار زیستی: باکتری آزوسپیریلوم 2- تیمار تلفیقی:  استفاده از باکتری آزوسپیریلوم + 75 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار به صورت اوره 3- کود نیتروژن: 150 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار به صورت اوره 4- شاهد: صفر کیلوگرم نیتروژن بر هکتار بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (6258 کیلوگرم بر هکتار) در شرایط استفاده از کود نیتروژن و آبیاری مطلوب بدست آمد. در مقابل، کود تلفیقی بیشترین عملکرد دانه را در شرایط قطع آبیاری پس از گلدهی (4409 کیلوگرم بر هکتار) و دیم (2960 کیلوگرم بر هکتار) داشت. تنش خشکی به طور معنی داری کارایی استفاده از آب (بر اساس زیست توده) را افزایش داد. اما، کارایی استفاده از آب (بر اساس دانه) بواسطه تنش خشکی پس از گلدهی به طور جزیی افزایش و سپس توسط تنش شدید ناشی از شرایط دیم به شدت در همه ی منابع نیتروژن بجز تیمارکود نیتروژن کاهش یافت. در تیمار کود نیتروژن، کارایی استفاده از آب (بر اساس دانه) توسط هر دو نوع تنش به شدت کاهش یافت. تیمار تلفیقی بالاترین مقدار انتقال نیتروژن را داشت. اگرچه انتقال نیتروژن متاثر از تیمار قطع آبیاری در سال با شرایط آب و هوایی خشک تر (سال اول) نبود، اما به مقدار 4/8 درصد بواسطه ی تیمار قطع آبیاری در سال نسبتا مرطوبتر (سال دوم) افزایش یافت. بطور کلی، کود تلفیقی می تواند به طور موفقیت آمیزی برای افزایش عملکرد دانه، کارایی استفاده از آب و انتقال نیتروژن به دانه در گیاه تریتیکاله بویژه در شرایط رژیم های کم آبیاری در جهت پایداری بیشتر سیستم های زراعی در شرایط آب و هوایی مدیترانه ای خشک استفاده شود.

  • ص.سعادتی، ب.بانی نسب*، م.مبلی، و م.غلامی صفحات 1313-1326

    در این پژوهش به بررسی تغییرات فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، پروتئین های محلول کل (TSP)، مالون دی آلدیید (MDA)، و میزان پرولین در برگ سه رقم زیتون آمفی سیس، گرگان و مانزانیلا در پنج زمان مختلف پرداخته و همبستگی بین این صفات فیزیولوژیک با تحمل به سرما بررسی شد. نتایج نشان داد که سازگاری به سرما به طور چشمگیری باعث افزایش تحمل سرما شد. علاوه بر این، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، MDA، TSP و محتوای پرولین در طی مرحله سازگاری به سرما افزایش و در مرحله عدم سازگاری به سرما کاهش یافت. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در بافت های برگ با میزان تحمل به سرما همبستگی داشت. مقادیر بالای پروتئین های محلول، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پرولین همراه با مقادیر کم MDA در رقم متحمل به سرمای آمفی سیس موجب بهبود نسبی ظرفیت تحمل به سرما در این رقم شد. نتایج ما نشان داد که فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، TSP و پرولین شاخص مناسبی برای غربالگری ارقام زیتون از نظر تحمل به سرما می باشند.

  • ن. هادی، ع. شجاعیان*، ف. سفیدکن، ع. ا. جعفری، د. میشیچ، ت. بانیاناک، و ب. شیلر صفحات 1327-1334

    پونه سا (Nepeta) یکی از بزرگ ترین جنس های خانواده نعنا (Lamiaceae) است، و ایران، به طور ویژه، یکی از خواستگاه های اصلی این جنس است. برآورد تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم جنس پونه سا، پایه ای برای تلاش های آینده حفاظت از تنوع زیستی و همچنین برای انتخاب ژنوتیپ (های) با قابلیت تولیدی بالا برای بهبود تولید زراعی آن فراهم می کند. در این تحقیق، برای ارزیابی تنوع ژنتیکی زیرگونه ای N. kotschyi بر اساس 21 جمعیت، 11 آغازگر RAPD با الگوی نواربندی و چندشکلی مناسب مورد استفاده قرار گرفت. جمعیت های مورد مطالعه از دو واریته شامل persica (19 جمعیت) و kotschyi (2 جمعیت) بودند. در مجموع، 11 آغازگر RAPD، 225 باند قابل ارزیابی را تکثیر نمودند، که 204 تا از آن ها چندشکل بودند. میانگین تعداد باندها به ازای هر آغازگر 5/20 بود، که 5/18 تا از آن ها چندشکل بودند. آغازگرهای OPF 05، OPB 15، OPT 14، OPO 07 و OPF 14 برای شناسایی تنوع ژنتیکی نمونه ها، کاراتر بودند. تجزیه خوشه ای، شش گروه ژنوتیپی را نشان داد. جمعیت های N. kotschyi var. kotschyi در یک گروه مجزا از جمعیت های N. kotschyi var. persica قرار گرفتند. گروه بندی جمعیت های مورد مطالعه نشان داد که الگوی تنوع ژنتیک با الگوی توزیع جغرافیایی هم خوانی دارد. از مجموع تنوع ژرم پلاسم مورد مطالعه، 32 درصد به بین جمعیت ها و 68 درصد به درون جمعیت ها تعلق گرفت. نتایج نشان دهنده کارایی بالای نشانگرهای RAPD برای تعیین وضعیت ژنوتیپ های مورد مطالعه در خصوص تنوع بین و درون جمعیت ها و تفکیک واریته های N. kotschyi که قبلا توسط روش های مورفومتری تعیین شدند، می باشد.

  • س.حضرتی*، ز.طهماسبی سروستانی، س.نیکولا، آ.بیرقدار کشکولی، ف.حبیب زاده، ح.محمدی، وع.مختصی بیدگلی صفحات 1343-1358

    مطالعات زیادی در زمینه ی تاثیر تنش های غیرزنده روی متابولیسم گیاهان دارویی انجام گرفته، اما در مورد چگونگی واکنش گیاهان نسبت به اثرات متقابل بین تنش ها، مطالعات محدودی صورت گرفته است. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی رشد و تغییرات در غلظت متابولیت های اولیه و تانویه ی گیاه صبر زرد رشد یافته تحت تنش کم آبی و شدت های مختلف تابش نور می باشد. بدین منظور، یک آزمایش اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی اجرا گردید. ترکیب فاکتوریل شامل چهار رژیم آبیاری (آبیاری پس از تخلیه ی 20، 40، 60 و 80 درصد محتوی رطوبت خاک) و سه سطح تابش نور (50، 75 و 100 درصد شدت تابش نور خورشید) به عنوان فاکتورهای اصلی و زمان های مختلف برداشت به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن تر برگ، ژل و پوست برگ زمانی که گیاهان تحت شدت نور پایین و آبیاری پس از تخلیه ی 20 درصد رطوبت صورت قرار گرفتند، بدست آمد. گیاهان رشدیافته تحت شدت نور کامل بیشترین تعداد پاجوش (30/4، 3 و 75/3 عدد در هر بوته به ترتیب 90، 180 و 270 روز پس از اعمال تیمارها) و برگ ها (25/14، 18 و 25/21 عدد در بوته، به ترتیب 90، 180 و 270 روز پس از اعمال تیمارها) و همچنین بیشترین وزن تر ریشه (75/165 گرم در بوته) و وزن خشک ریشه (60/37 گرم در بوته) را تولید نمودند که این صفات با افزایش شدت تنش کم آبی در همه ی مراحل رشد کاهش پیدا نمود. میزان گلوکز (30/79 میلی گرم بر گرم وزن خشک، 270 روز)، فروکتوز (50/235 میلی گرم بر گرم وزن خشک، 270 روز)، آلویین (68/27 درصد، 90 روز)، پرولین (07/2 میلی گرم در وزن خشک، 90 روز) و فسفواینول پیروات کربوکسیلاز (463/0 میلی مول NADH بر گرم پروتئین در دقیقه، 90 روز) با افزایش شدت نور و تنش کم آبی در همه مراحل رشد افزایش پیدا کرد. اگر چه افزایش شدت تابش نور و تنش کم آبی منجر به کاهش رشد و عملکرد شد، اما میزان متابولیت های اولیه و تانویه افزایش پیدا نمود. نتایج نشان داد که کاهش شدت تابش نور، اثرات تنش کم آبی را با تغییرات در سنتز متابولیت های اولیه و تانویه افزایش داد. این می تواند به عنوان یک مکانیسم سازگاری تحت شرایط کم آبی به منظور جلوگیری از کاهش عملکرد در گیاه صبر زرد در نظر گرفته شود.

  • م. براتی، م. م. مجیدی*، ف. پیرنجم الدین، آ. میرلوحی، د. سرفراز، ا.اوسیوند صفحات 1359-1370

    گزارش های متناقضی در زمینه ارتباط بین عملکرد و تحمل به خشکی با ساختار ریشه در گیاهان زراعی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد دانه و صفات ریشه ای (در دو عمق) تحت شرایط مطلوب و تنش خشکی و همچنین بررسی اثر صفات ریشه ای بر عملکرد دانه و تحمل به خشکی در ژنوتیپ های جو زراعی (Hordeum vulgare ssp. vulgare) و وحشی (H. vulgare ssp. spontaneum) انجام شد. در این مطالعه، 30 ژنوتیپ از نظر صفات ریشه ای در آزمایش گلدانی و از نظر صفت عملکرد دانه و تحمل به خشکی در مزرعه طی دو سال متوالی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های دارای وزن خشک، سطح، حجم و طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی بیشتر در عمق 30-0 سانتی متر از سیستم ریشه ای گسترده ای در عمق دوم (60-30 سانتی متر) نیز برخوردار بودند. در این مطالعه تنش خشکی منجر به افزایش گسترش سیستم ریشه ای بویژه در اعماق پایین گردید. در هر دو محیط رطوبتی، ژنوتیپ های جو وحشی، Hsp06 و Hsp79 دارای بیشترین مقدار میانگین وزن خشک، سطح، حجم و طول ریشه بودند. نتایج آزمایش مزرعه ای نشان داد که تحت شرایط تنش خشکی اغلب ژنوتیپ های زراعی دارای پتانسیل عملکرد بیشتر، درحالیکه ژنوتیپ های وحشی دارای پایداری عملکرد بالاتری بودند. در شرایط تنش خشکی، ژنوتیپ جو وحشی Hsp71 به عنوان ژنوتیپ ای با پتانسیل عملکرد و پایداری بالا شناخته شد. در شرایط شاهد صفات وزن خشک ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی با عملکرد دانه همبستگی منفی داشتند. تحت شرایط تنش خشکی سطح، طول و حجم ریشه دارای همبستگی مثبت با شاخص پایداری عملکرد بودند. نتایج نشان داد که افزایش عملکرد دانه  در جو الزاما ناشی از گسترش سیستم ریشه ای نمی باشد، گرچه افزایش پایداری عملکرد تحت شرایط تنش خشکی می تواند ناشی از گسترش سیستم ریشه ای باشد.

  • ا. النوری*، ا. لامیری، م. السهلی، و س. کریمی بنچه قرون صفحات 1371-1381

    با در نظر گرفتن اثرات قارچ کش های مصنوعی روی محیط زیست، پژوهش برای جایگزین کردن آنها با مواد طبیعی حفظ گیاه اهمیت یافته است. در این پژوهش، برای کنترل Ascochyta rabiei، ترکیب شیمیایی و فعالیت ضد قارچی پنج گیاه معطر مراکش به نام های Oregano (Origanum compactum) ، Thyme (Thymus vulgaris)، Eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis)، Mint (Mentha pulegium L.)  و Myrtle (Myrtus communis) در شیشه آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. این بیمارگر بذر برد (seed-borne) عامل بلایت آسکوچیتا (Ascochyta) است که به عنوان مرضی با بیشترین زیان اقتصادی روی نخود تلقی می شود. در این آزمایش، Oregano ، Mint،Thyme ،وMyrtle  در غلظت های کم (0.15-5 µL/mL) رشد شعاعی A. rabiei را به طور کامل متوقف کردند. مهم ترین تاثیر از مصرف Oregano  (با غلظت بازدارنده کمینه MIC برابر 0.15 µL/mL) و به دنبال آن Thyme (MIC =0.5 µL/mL) به دست آمد. آزمون گیاه سوزی (phytotoxicity) این اسانس ها روی جوانه زنی نخود چنین نشان داد که اسانس Oregano  و Thyme  در غلظت MIC اثر گیاه سوزی ندارند در حالیکه Mint  وMyrtle می توانند درصد جوانه زنی بذر نخود را کاهش دهند. ترکیب شیمیایی اسانس های آزمون شده با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS analysis) به دست آمد. نتایج تجزیه آشکار ساخت که در موثر ترین اسانس ها بیشترین مقدار مواد مربوط بود به دو ماده (Thymol و Carvacrol) که می تواند نمایانگر ماده فعال اصلی در کنترل بیمارگرباشد. بنا بر این، اسانس های Oregano  و Thyme  یا مواد عمده آنها را می توان برای برگپاشی روی نخود بر علیه آلودگی به بلایت آسکوچیتا مورد بررسی قرار داد.

  • م. م. گ. سعد*، و ح. ه. بدری صفحات 1383-1395

    دو قارچ درون رست به نام های Curvularia lunata  و Nigrospora sphaerica  از درخت نابومی Melia azedarach که از آسیا به مصر آورده شده بود جداسازی شد. قارچ های درون رست با بررسیهای میکروسکوپی و شناساسی ملکولی توالی نیوکلیوتید به وسیله تعیین ترتیب دی.ان.ا. (DNA sequencing) مربوط به محصول خالص PCR شناسایی شد. سپس، فعالیت های آنتاگونیستی آنها علیه قارچ بیماریزای گیاهی و توان آنها در تهیه هرمونهای مهم گیاهی و تامین برخی عناصر غذایی لازم برای رشد گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. هردوقارچ درون رست فعالیتهای آنتاگونیستی نشان دادند: C. lunata  باعث  56% و 50% بازدارندگی رشد از، به ترتیب، Alternaria solani  و Fusarium oxysporum شد در حالیکه N. sphaerica  در حد 4/63% و 6/56% از رشد هر دو قارچ بیماریزا جلوگیری کرد.N. sphaerica   قادر به حل کردن فسفر نامحلول، تولید آمونیاک، و تراوش40 µg mL-1   از ماده IAA بود. در مقایسه،C. lunata  نتوانست فسفر را حل کند و مقدار کمتری IAA (3 µg mL-1) تراوش داشت ولی آمونیاک را تولید کرد. نیز، برای تعیین توانایی هردو قارچ درون رست برای بهبود رشد گیاه گوجه فرنگی، یک آزمایش گلدانی در گلخانه با کاربرد خاک دارای کمبود فسفر اجرا شد. نتایج نشان داد که N. sphaerica  باعث افزایش معنادار وزن تازه شاخسار در حد 13% و 22% در مقایسه با ، به ترتیب،C. lunata  و تیمار شاهد شد. در ارتباط با وضعیت تغذیه گیاه گوجه فرنگی،  در تیماری که 50% کود معدنی توصیه شده مصرف شده بود، هر دو قارچ درون رست منجر به افزایش معنادار غلظت نیتروژن در شاخسار شدند. N. sphaerica  باعث 13% افزایش غلظت فسفر در شاخسار در مقایسه با تیمار شاهد شد. در آخر، فعالیت های ضد قارچی هر دوقارچ درون رست علیه F. oxysporum  در گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای بررسی شد. قارچ N. sphaerica  با 40 % بازدارندگی  آلودگی F. oxysporum   قوی تر از C. lunata  عمل کرد و اثرهای مثبتی روی رشد گیاه گوجه فرنگی داشت. نتایج پژوهش ما، پتانسیل استفاده از قارچ درون رست N. sphaerica  را به عنوان یک کود زیستی و کنترل کننده زیستی در شرایط گلخانه به خوبی نشان می دهد.

  • خ. براتی، ج. عابدی کوپایی*، ا. درویشی، آ. آذری، ع. یوسفی صفحات 1397-1412

    در این مطالعه به منظور تعیین الگوی کشت بهینه دشت کرمانشاه در ایران، یک مدل دینامیکی در نرم افزار Vensim PRO x32 به منظور شبیه سازی شرایط واقعی منطقه تهیه شد. به منظور پیش بینی مقادیر پارامترهای اقلیمی در آینده، از روش شبیه سازی استوکاستیک سری های زمانی استفاده شد. پس از اطمینان از عملکرد مدل های دینامیکی و سری زمانی، عملیات بهینه سازی الگوی کشت به کمک ابزار بهینه ساز موجود در نرم افزار Vensim PRO x32 با استفاده از رویکرد برنامه ریزی ریاضی چندهدفه به روش پاول در سه حالت مختلف انجام گرفت. توابع هدف شامل ماکزیمم شدن سود اقتصادی برای کشاورزان و مینیمم شدن آب استخراج شده از آبخوان بودند. نتایج نشان دادند که نسبت سود بدست آمده به مقدار آب استخراج شده از چاه ها در شرایط بهینه سازی شده همواره بیشتر از شرایط فعلی می باشد. مقدار این نسبت برای سه حالت بهینه سازی به ترتیب 23/1، 89/0 و 94/0 بود که در هر سه حالت بیشتر از مقدار آن برای شرایط فعلی می باشد (68/0). نتایج نشان داد در صورت امکان تغییر در ضرایب کشت تمام گیاهان، برای بهینه نمودن الگوی کشت فعلی بایستی مساحت تحت پوشش گندم، جو، ذرت دانه ای و علوفه ای، گوجه فرنگی، شبدر و پیاز در الگوی کشت فعلی کاهش داده شود. همچنین نتایج حاصل از بهینه سازی حاکی از افزایش مساحت تحت پوشش زعفران، گل محمدی، گلخانه، گیاهان دارویی و زیتون در شرایط بهینه شده نسبت به شرایط فعلی می باشد.

|
  • M. Mehri, F. Eshraghi*, A. Keramatzadeh Pages 1153-1164

    Agriculture has always been a risky activity, and the first step in developing plans to face and overcome the risk is gleaning insight into the different types of risks and the risk factors. One of the risks faced in today’s agriculture sector is the production risk incurred by the inputs. The overarching goal of this research was to study the wheat production risk in Gorgan County, Iran, using the method proposed by using J-P (Just and Pope) approach. Data and information required for this research were obtained through stratified random sampling from 80 questionnaires completed in the 2015-2016 crop year. The estimation results suggested that with an increase in labor and farmers’ age, the production risk diminished, whereas the production risk escalated with an increase in the use of chemical fertilizers. Therefore, it is recommended to modify the usage pattern of this input to set the scene for the mitigation of the production risk of this crop in the region.

    Keywords: Chemical fertilizers, Just, Pope approach, Production function, Output risk
  • I. Saleh*, M. Khosravy, A. Sadeghi Boshrabadii, H. Rafiee, N. Shahnabati, H. R. Saleh Pages 1165-1175

    The development of economic valuation techniques and their potential applications to environmental assessment have important role in environmental economics. The objective of this study was to evaluate the conservation value of the Khabr National Park in Iran and peoplechr('39')s willingness to pay for preserving it. This park is one of the most important environmental resources of the country in terms of its flora and fauna in Iran. A contingent valuation method with a dichotomous choice questionnaire based on a logit model was applied to determine the conservation value and peoplechr('39')s willingness to pay for preserving the park. The required data was collected through completed questionnaires. Results indicated that the influence of the variables of bid, monthly income, gender, job and education level on households’ willingness to pay are statistically significant. Therefore, an increase in income, education level, and peoplechr('39')s expertise increases their willingness to pay, and an increase in bid decreases their willingness to pay. The Iranian householdschr('39') average monthly willingness to pay for this parkchr('39')s conservation value was estimated at 4,328.6 Rials. The results of the study indicated that the use of the public capacities to protect the natural resources and the environment is a step in financing and participation of people for better protection of the environment.

    Keywords: Contingent valuation method, Environment, Logit, Willingness to pay
  • N. Valizadeh*, K. Rezaei Moghaddam, D. Hayati Pages 1177-1190

    The present study aimed to analyze sugar beet farmers’ intention towards the acceptance of drip irrigation based on an extended version of Technology Acceptance Model (TAM). The main objectives of this study were introduction of the existing acceptance behavior models, comparison of these theories with a critical point of view, presentation of a theoretical framework based on TAM, and testing the possible relationships among variables. This descriptive-correlational research was conducted through a cross-sectional survey. The statistical population of the study was sugar beet growers of Miandoab District, Iran, of which 346 farmers were selected as the sample of the study using a multi-stage stratified random sampling method (N= 3326). The research instrument was a structured questionnaire, whose face, convergent, and discriminant validity were confirmed. Cronbachchr('39')s alpha and composite reliability coefficients were employed to examine the reliability of research tool (0.74< α< 0.93). The results revealed that the variables of attitude, perceived ease of use, and perceived usefulness have significant positive effects on behavioral intention towards accepting drip irrigation technology. Innovation features also have an indirect effect on behavioral intention. Furthermore, the results demonstrated that independent variables of extended version of TAM could account for 59.3% of variance of behavioral intention towards drip irrigation acceptance. The significant effect of attitude towards acceptance of drip irrigation in explaining farmerschr('39') intention towards acceptance of drip irrigation technologies implies that reinforcing farmerschr('39') attitudes will increase the likelihood of activating behavioral intention towards these new irrigation methods. In general, the results of this study contribute to the development of more integrated and comprehensive models in the field of farmerschr('39') acceptance behaviors. It also provides practitioners and policy makers of agriculture and water sectors with some useful insights regarding determinants and strategies of behavioral changes.

    Keywords: Behavioral intention, Descriptive-correlational research, Innovation diffusion theory
  • A. Zare, M. Chizari*, H. Sadighi, Sh. Choobchian Pages 1191-1204

    The lack of accountability of government organizations to address the needs of stakeholders and the private sector and the provision of low-quality services to clients has increased dissatisfaction with government services. Therefore, providing quality services is essential to increase satisfaction with government organizations. Extension services are one of the main components of sustainable agriculture development in Iran and are provided to farmers through the Agricultural Research, Education, and Extension Organization (AREEO). Considering the low level of farmerschr('39') satisfaction with extension services, development of a system for assessing farmerschr('39') satisfaction as a strategic project has been emphasized. This study was conducted to develop the components of farmerschr('39') satisfaction with extension services and determine the factors affecting their satisfaction, in 2019. In this study, the classic Delphi method was used during three rounds. The expert panel consisted of nine university faculty members, 14 faculty members of AREEO, and 19 headquarters extension experts (n= 42). Delphi results led to the selection of 37 components to assess the satisfaction of farmers with the extension services. These components were classified using the constant comparative method in four main factors. These factors include technical and professional features of the extension experts, service quality, perceived effectiveness, and policy, management, and planning.

    Keywords: Classic Delphi method, Constant comparative method, Perceived effectiveness, Stakeholders' satisfaction
  • L. Safa*, V. Mohammadian Saghinsara Pages 1205-1217

    Undoubtedly, investigation and recognition of individuals’ environmental behaviors are key prerequisites to resolve environmental problems, but empirical theory-based research on this topic is limited, particularly in developing countries. Accordingly, a mixed model based on the Theory of Planned Behavior (TPB), and the Norm Activation Model (NAM) was proposed by integrating rational and normative variables to explain Iranian villagers’ engagement in Pro-Environmental Behaviors (PEBs). A structured questionnaire was the main research instrument developed based on the combined TPB-NAM. The face validity of the questionnaire was determined by expert review. Additionally, the construct validity (including convergent and divergent validity) and the composite reliability were achieved by Confirmatory Factor Analysis (CFA). Data from a survey of 362 rural household heads of Tabriz County selected through a multistage probability sampling with three stages were used to assess empirically the research model and hypothetical relationships. The results of the Structural Equation Modeling (SEM) revealed that the accuracy and explanatory power of the combined TPB-NAM were superior to those of TPB and NAM. Additionally, Personal Norm (PN) was found to be the most salient predictor of villagers’ engagement in PEBs. Overall, the findings of this study contribute to theory building and development of a more comprehensive model in the field of PEB, and yield more insight into socio-psychological factors influencing villagers’ engagement in PEBs.

    Keywords: Norm activation model, Personal norm, Rural areas, Theory of planned behavior
  • N. Yousefi Mashouf, H. Mehrabani Yeganeh*, A. Nejati Javaremi, F. Maloufi Pages 1219-1233

    Persian Kurdish Horse constitutes a group of horses traditionally bred and used by Kurdish People who have lived and occupied todaychr('39')s western provinces of Iran for several millennia. Although very well-known for their unique characteristics, standards of this so-called breed of Iranian native horses have never been established. This study was designed to document and validate anecdotal information that has been passed along generations of Kurdish Horse breeders about unique physical characteristics and performances of this native horse breed of Iran. The first author traveled to provinces with larger numbers of Kurdish Horses in Iran and conducted personal interviews with 114 of well-known Kurdish Horse breeders. Questioners were completed. Then, the degree of concordance on various physical and performance characteristics of Kurdish Horses that were anecdotally considered as more important traits to identify and define Kurdish Horses was established. Based on such validated data, characteristics with a higher degree of agreement were formatted into a proposed “Breed Type and Standards” for Iranian Kurdish Horses.

    Keywords: Breeding strategies, Horse breeder, Landrace breeds, Survey of breeds
  • M. J. Adegbeye, O. D. Oloruntola*, E. K. Asaniyan, B. Agunbiade, E. A. Oisagah, S. O. Ayodele Pages 1235-1246

    This study evaluated the effect of pawpaw, black cumin, and mustard seed meals (PSM, BSM, and MSM, respectively) supplementation on broiler chickens’ performance, gut microflora, and gut morphology. Two basal diets were formulated for the starter and grower phases and divided into five portions. Portion one (Diet 1), the negative control, contained no supplementation, portion two (Diet 2), was supplemented with 0.11 g kg-1 oxytetracycline. The third (Diet 3), the forth (Diet 4) and the fifth portions (Diet 5) were supplemented with 15 g kg-1 PSM, MSM and BSM, respectively. Three-hundred 1-day old Arbor Acres broiler chicks were randomly distributed into five treatments (10 chicks/replicate; 60 chicks/treatment) in a completely randomized design. The performance characteristics of the birds were determined on 7 days interval. On day 42, three birds per replicate were sacrificed for the determination of the carcass traits and relative internal organs weights. At the grower phase and overall, the Body Weight Gain (BWG) of broiler chickens fed Diet 3 was similar (P> 0.05) to those fed Diet 4, but significantly (P< 0.05) higher than the broiler chickens fed the rest of the diets. The liver, pancreas and gizzard relative weights were affected (P< 0.05) by the treatment. On day 42, higher (P< 0.05) Lactic Acid-producing Bacteria (LAB) count was recorded in birds fed Diet 2. In the jejunum, the villi heights and crypt depths were higher (P<0.05) in bird fed Diets 1, 2, and 3. Supplementation of the broiler diets with 15 g kg-1 of PSM, BSM and MSM enhanced the body weight of broiler chicken.

    Keywords: Arbor Acres broiler, Oxytetracycline, Phytogenic feed, Phytogenic feed supplements
  • E. Gundogdu, E. Tanrıverdi*, H. Yildiz Pages 1247-1256

    In this study,  the antimicrobial effect of  Coriandrum sativum L. leaves against 30 different foodborne microorganisms, including 20  bacteria, 7 fungi and, 3 yeast species, and some microbiological properties of yoghurt produced with  lyophilised Coriandrum sativum L. at three different level (0.1%, 0.2% and 0.3%) and sotored at 4°C for 21 days were examined. Ethanol extract of the fresh plant extracts showed antimicrobial activity against only 9 bacteria and 1 yeast with different zone changing from 8 to 12 mm, but had no effect on fungi used in the study. On the other hand, the addition of Coriandrum sativum L. inhibited the yeast and mould growt in yoğurt samples throught the 21 days of storage. Generally, the ratio of Coriandrum sativum L. increased the number of Lactobacillus bulgaricus, but decreased the number of Streptococcus thermophilus. However it was not important statistically (p<0.05). The results indicated that Coriandrum sativum L. can be used as a good source of preventing the growt of yeast and mould which effects the storage life of yoghurt.

    Keywords: Foodborne microorganisms, Shelf-life, Spoilage microorganisms, Yoghurt bacteria
  • S. Khorsandmanesh, M. Gharachorloo*, M. Bahmaie, A. Zand Moghaddam, R. Azizinezhad Pages 1257-1266

    Milk fat, one of the expensive fatty matters, might be sometimes adulterated with other edible fats, particularly palm oil or its fractions, which can be a major problem for the dairy industry, especially in Iran. The aim of this study was to investigate the adulteration of milk fat based on some minor components present in unsaponifiable matters, namely, sterols and squalene. Different concentrations of palm oil and its fractions (0, 1, 2, 5, 10, 20, 50, and 100%) were added to pure milk fat. Sterol and squalene contents were determined by the application of GC and HPLC, respectively. The experimental data showed that β-sitosterol was the main phytosterol in palm oils and it could be a good indicator for detection of adulteration by palm oil as low as 5%. The result also indicated that squalene was not identified in milk fat, so, it can be considered as a good indicator to show the presence of palm oil as low as 1%. According to the results, it might be concluded that sterols and squalene could be used as important indicators to find the presence of palm oil and its fractions in milk fat.

    Keywords: Dairy industry, Edible oils, Food monitoring, Phytosterol
  • F. Salehi Sedeh, J. Khajehali*, M. R. Nematollahi, G. Askari Saryazdi Pages 1267-1277

    Neonicotinoid pesticides such as imidacloprid and thiacloprid are agonists of nicotinic Acetylcholine Receptors (nAChRs). This chemical group is commonly used in controlling sucking pests such as cotton whitefly, B. tabaci, one of the most serious and destructive pests of agricultural crops worldwide. Bioassays were performed using a leaf dip method and Ahvaz population with the lowest LC50 value (24.40 mg ai L-1) was considered as the susceptible population. LC50 values of Karaj, Isfahan, Kashan, Gorgan and Minab populations were estimated as 189.81, 136.91, 106.95, 141.09, and 68.31 mg ai L-1, respectively. Low Resistance Ratios (RR) to imidacloprid were observed in the tested populations (RR values< 10). The piperonylbutoxide (PBO) and TriPhenyl Phosphate (TPP) showed the highest synergistic ratios of 1.99 and 2.42 in the population of Kashan, respectively, but DiEthyl Maleate (DEM) did not show a high synergistic ratio. The activity of cytochrome P450-dependent monooxygenase (P450s), CarboxylEsterase (CarEs) and Dlutathione S-Transferases (GST) were measured. There was an increase in the activity of P450s up to 3-fold in the Gorgan population and CarE activity in Kashan population up to 2-fold in comparison to the susceptible population. Based on the results, P450s and CarEs are possibly the enzyme systems responsible for imidacloprid resistance in the tested populations of B. tabaci.

    Keywords: Bioassays, Cotton whitefly, Monooxygenases, Neonicotinoid, Synergism
  • J. Karimzadeh*, A. Rabiei Pages 1279-1293

    The importance of the diamondback moth, Plutella xylostella (L.), has dramatically risen mainly due to the overuse of broad-spectrum insecticides, which has resulted in increased selection for pesticide resistance, destruction of natural enemies, and pest resurgence. These issues accompanied by increasing insecticide residue on crops have created an urgent need for more sustainable strategies for P. xylostella management. The present study examined the efficacy of extracts from different parts of the jimsonweed, Datura stramonium L., as larvicide and oviposition deterrent on P. xylostella larvae and adults, respectively. Bioassays revealed higher toxicity (LC50 and LC90) of flower (82.3 and 1,475.4 mg L-1), seed (146.8 and 4,828.7 mg L-1) and root (165.3 and 3,493.8 mg L-1) extracts of D. stramonium compared with leaf (526.6 and 29,352.1 mg L-1) and stem (841.4 and 136,248.1 mg L-1) extracts. In addition, flower extract showed the greatest toxicity between the extracts based on LC50 dose ratio (0.561, 0.498, 0.156 and 0.098) and LC90 dose ratio (0.306, 0.422, 0.050 and 0.011) when compared with seed, root, leaf and stem extract, respectively. Furthermore, oviposition deterrence tests using sublethal doses exhibited that the highest oviposition inhibition was provoked by flower extract of D. stramonium (63.0%) compared with root (46.0%), seed (43.8%), stem (33.7%), and leaf (28.3%) extracts. Results indicated that jimsonweed extracts could be used as an effective pesticide and oviposition deterrent against P. xylostella. Possibilities for application of D. stramonium extracts in pest management and for developing a botanical insecticide or an oviposition deterrent in context of sustainable pest management are discussed.

    Keywords: Botanical pesticides, Cruciferae, Pest management, Plant extract
  • V. Barati*, E. Bijanzadeh, Z. Zinati Pages 1295-1311

    To identify the important features of triticale that contribute to improving grain and biomass Water Use Efficiency (WUEg and WUEb, respectively), grain yield, and Nitrogen (N) remobilization, a 2-year side-by-side experiment was carried out on triticale with different nitrogen sources and water regimes, in a typical Mediterranean environment of Iran. There were two levels of water regimes: Normal Irrigation (IRN) and irrigation cut off after anthesis stage (IRMD). Rain-fed treatment (IR0) was included in the second year. Four N sources including Azospirillum brasilense (Bio), Azospirillum brasilense+75 kg N ha-1 as urea (Bio+N75), 150 kg N ha-1 as urea (N150), and control unfertilized (N0) plots were used. This study showed that the highest grain yield (6,258 kg ha-1) was achieved by chemical N fertilizer application (N150) under IRN. In contrast, the application of Bio+N75 resulted in the highest grain yield as compared with the other N sources under IRMD (4,409 kg ha-1) and IR0 (2,960 kg ha-1) conditions. Water stress significantly increased WUEb at all N sources. However, WUEg slightly increased by IRMD and then sharply decreased by IR0 in all N sources, except N150 plots, where WUEg drastically decreased by water stress imposed by IRMD and IR0. The Bio+N75 treatment had the highest N remobilization. Although N remobilization was not affected by IRMD in dryer year, it increased by IRMD (8.4%) in the relatively wet year. Totally, for a more sustainable farming system in arid Mediterranean conditions, integration of biofertilizer and chemical N fertilizer could be successfully used for increasing grain yield, WUE, and N remobilization of triticale, especially under deficit irrigation regimes.

    Keywords: grain yield, water use efficiency, nitrogen remobilization
  • S. Saadati, B. Baninasab*, M. Mobli, M. Gholami Pages 1313-1326

    This research studied changes in antioxidant enzymes activity, Total Soluble Proteins (TSPs), Malondialdehyde (MDA), and proline content in the leaves of three olive (Olea europaea L.) cultivars (Amphisis, Gorgan, and Manzanilla) at five different dates, and investigated their relationship with cold tolerance. The results revealed that cold-acclimation dramatically increased cold tolerance. Furthermore, antioxidant enzymes activity, MDA, TSP, and proline content increased throughout the acclimation stage, whereas they declined in the de-acclimation stage. The ascorbate peroxidase, catalase, peroxidase, and superoxide dismutase activities in the leaves tissues correlated with the alterations in cold tolerance. Higher TSP, greater antioxidant enzyme activities, and more proline content together with lower MDA content in Amphisis cultivar led to relative improvement in cold tolerance capacity of this cultivar. Our results showed antioxidant enzymes activities, TSP and proline content could be useful indices to screen cold tolerance in olive cultivars.

    Keywords: Antioxidant defense enzymes, Lipid peroxidation, Olea europaea L
  • N. Hadi, A. Shojaeiyan*, F. Sefidkon, A. A. Jafari, D. Mišić, T. Banjanac, B. Šiler Pages 1327-1334

    The genus Nepeta is one of the largest genera in the Lamiaceae family, and Iran is one of the main centers of origin of this genus. The genetic diversity estimation of the genus Nepeta germplasm provides a basis for future biodiversity conservation efforts and also for the selection of high-productive genotype(s) for the field production improvement. In this work, eleven RAPD primers with suitable banding pattern and prominent polymorphism were used for the estimation of infraspecific genetic diversity of N. kotschyi based on 21 populations. The study included 19 and 2 populations belonging to var. persica and var. kotschyi, respectively. Eleven primers amplified totally 225 scorable RAPD loci, 204 of which were polymorphic. The average number of bands per primer was 20.5, 18.5 of which were polymorphic. Primers OPF 05, OPB 15, OPT 14, OPO 07, and OPF 14 were the most powerful for the detection of the genetic diversity across the samples. Cluster analysis showed six genotypic groups. N. kotschyi var. kotschyi populations were placed in a group separated from the samples belonging to N. kotschyi var. persica. The same analysis showed that the genetic diversity pattern corresponds to the geographical distribution of the populations. Of the total variation in the studied germplasm, 32% was related to inter-populations and 68% to intra-populations variation. The results indicated the high potential of RAPD markers to resolve the status of the studied genotypes in regard to inter- and intra-populations diversity and to diversify N. kotschyi varieties previously resolved by morphometric methods.

    Keywords: Infraspecific variation, Lamiaceae, Nepeta kotschyi var. kotschyi, Nepeta kotschyi var. persica, RAPD
  • S. Hazrati*, Z. Tahmasebi Sarvestani, S. Nicola, A. Beyraghdar Kashkooli, F. Habibzadeh, H. Mohammadi, A. Mokhtassi Bidgoli Pages 1343-1358

    The effects of abiotic stresses on medicinal plants metabolism are well known, but how plants respond to the interaction of these stressors is little understood. Therefore, the current experiment was aimed to investigate changes in growth and concentration of various primary and secondary metabolites of A. vera grown under water deficit and different light intensity conditions. A split-plot in time research was laid out in a randomized complete block design with four replications in a research greenhouse. The factorial combination of four irrigation regimes (irrigation after depleting 20%, 40%, 60%, and 80% of soil water content) and three light intensities (50%, 75%, and 100% of sunlight) were considered as the main factors. Sampling time was considered as sub factor. The results showed that the highest leaf, gel, and peel fresh weights were observed when the plants were subjected to low light intensity and irrigation was done after depleting 20% soil water moisture. Plants developed under full sunlight produced more pups (4.30, 3, and 3.75 per plant, 90, 180, and 270 days, respectively) and leaves (14.25, 18, and 21.25 per plant, 90, 180 and 270 days, respectively) and showed the higher fresh (165.75 g per plant) and dry root (37.60 g per plant) weight. These traits decreased with increasing water deficit severity during all the sampling times. Glucose (79.30 mg g DW− 1, 270 days), fructose (233.50 mg g DW− 1, 270 days), aloin (27.68%, 90 days), proline (2.07 mg [g FW]-1, 90 days) and phosphoenolpyruvate carboxylase (PEP-Case) (0.463 mmol NADH/g prot*min, 90 days) increased with increasing light intensity and water deficit severity during all the sampling times. Although high light intensity and water deficit led to yield and growth reduction, concentration of various primary and secondary metabolites increased. The results suggest that reduction in light intensity mitigates adverse effects of water deficit by inducing primary and secondary metabolites changes. It can be considered as an acclimation mechanism under water deficit conditions to avoid yield loss in A. vera production.

    Keywords: Aloin, Environmental stresses, Irrigation regime, Soluble sugars
  • M. Barati, M. M. Majidi*, F. Pirnajmedin, A. Mirlohi, D. Sarfaraz, A. H. Osivand Pages 1359-1370

    There are contrasting reports on the relationship between production and drought tolerance of crops with root structure. The presented research aimed to evaluate grain yield and root-related traits (in two depths) under optimal and drought stress conditions and assess the effect of root-related traits on grain yield and drought tolerance in cultivated barley (Hordeum vulgare ssp. vulgare) and wild barley (H. vulgare ssp. spontaneum). In this experiment, 30 barley genotypes were evaluated in pot culture experiment for root traits and in the field for grain yield and drought tolerance for two consecutive years. The results indicated that the genotypes with high root dry weight, area, volume and length and root to shoot ratio in depth 0-30 cm have also high value of these root traits under the depth of 30-60 cm. In this study, the root system size increased when the plants imposed to drought stress, and the level of increase was higher in the deeper soil layer. The wild barley genotypes Hsp06, Hsp74 and Hsp79 had high averages of the root dry weight, area, volume and length under both water environments. The results of farm experiment indicated that the genotypes from cultivated barley mostly have higher yield potential; however, the wild barley genotypes mainly have more yield stability under drought stress environment. The wild barley Hsp71 was identified with both high yield potential and stability under drought stress. Root dry weight and root to shoot ratio were negatively correlated with grain yield under control conditions. Under stress condition, root area, length and volume were positively correlated with yield stability index. Results indicated that the vigorous root system is not necessarily related to higher grain yield in barley; however, higher yield stability under stress environment is highly related.

    Keywords: Drought, Root structure, Wild ancestors, Yield stability
  • A. Ennouri*, A. Lamiri, M. Essahli, S. Krimi Bencheqroun Pages 1371-1381

    Investigation for developing natural plant protection products as an alternative to synthetic fungicides has become important regarding the environmental impact. In this study, the chemical composition and the antifungal activity of five Moroccan aromatic plants, namely, oregano (Origanum compactum), thyme (Thymus vulgaris), Eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis), mint (Mentha pulegium L) and myrtle (Myrtus communis) was explored for controlling Ascochyta rabiei, in vitro. The pathogen is a seed-borne causal agent of Ascochyta blight and it is considered the most economically damaging disease of chickpea. The radial growth of A. rabiei was completely inhibited by oregano, mint, thyme and myrtle at low concentrations (0.15-5 µL mL-1). The most important effect was obtained with oregano (Minimum Inhibitory Concentration, MIC- 0.15 µL mL-1), followed by Thyme (MIC- 0.5 µL mL-1). The phytotoxicity test of these essential oils on chickpea germination showed that oregano and Thyme oils do not have phytotoxic effects at MIC concentrations, whereas mint and myrtle oils can have an effect on reducing germination percentage of chickpea seeds. The chemical composition of tested essential oils was analyzed using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS analysis). The analysis revealed the dominance of two compounds (Thymol and Carvacrol) in the most effective oils and can represent the principal active ingredient in the pathogen control. Therefore, the essential oils of oregano and Thyme or their major compounds could be investigated for seed or foliar treatment of chickpea against Ascochyta blight infection.

    Keywords: Chickpea, GC-MS analysis, Oregano, Thyme
  • M. M. G. Saad*, H. H. Badry Pages 1383-1395

    Two endophytic fungi, namely, Curvularia lunata and Nigrospora sphaerica, were isolated from Melia azedarach, an exotic tree introduced in Egypt from Asia. The fungal endophytes were identified by microscopic examination and molecular identification of nucleotide sequence by DNA sequencing of the purified PCR product. Their antagonistic activities against phytopathogenic fungi and their ability to produce important growth hormone and providing some necessary nutrients for plant growth were also evaluated. Both endophytes exhibited antagonistic activities: C. lunata caused 56% and 50% growth inhibition of Alternaria solani and Fusarium oxysporum, while N. sphaerica suppressed both pathogenic fungi by 63.4% and 56.6%, respectively. N. sphaerica was able to dissolve insoluble phosphorus, produce ammonia, and secrete 40 µg mL-1 of IAA. In contrast, C. lunata failed to dissolve phosphorus, secreted less amount of IAA (3 µg mL-1), but produced ammonia. A greenhouse pot experiment was conducted using phosphorus deficient soil to find out the ability of both endophytes to improve growth of tomato plants. N. sphaerica significantly increased shoot fresh weight by 13% and 22% over C. lunata and the control, respectively. Concerning the nutritional status of tomato plants, both endophytes led to significant increase in nitrogen concentration in shoots when applying 50% of the recommended mineral fertilizer. N. sphaerica enhanced phosphorus concentration in shoots by 13% over the control. Finally, the antifungal activities of both endophytes against F. oxysporum in tomato plants were tested under glasshouse conditions. N. sphaerica was more potent than C. lunata in suppressing 40% of F. oxysporum infection and had positive impact on tomato plant growth. Our study results highlight the potential use of N. sphaerica endophytic fungi as plant biofertilizers and bio-control agent under glasshouse conditions.

    Keywords: Curvularia lunata, F. oxysporum, Nigrospora sphaerica, Plant growth promotion
  • Kh. Barati, J. Abedi Koupai*, E. Darvishi, A. Arzani, A. Yousefi Pages 1397-1412

    In this study, to determine the optimum crop pattern of Kermanshah plain, Iran, a dynamic model was developed in Vensim PRO x32 software to simulate the actual situation in the region. Stochastic simulation of time series method was used to predict the values of climate parameters in the future. After ensuring the performance of the dynamic model as well as time series model, optimization process of crop pattern was performed using the existing optimization tool in Vensim PRO x32 software in addition to multi objective mathematical programming approach by Powell method in three different scenarios. The objective functions included maximizing the economic benefit for farmers and minimizing the extracted water from aquifer. The results showed that ratio of the gained benefit to the amount of water extracted from the wells in optimized conditions was always higher than the current conditions. The value of this ratio for the three scenarios was 1.23, 0.89, and 0.94, respectively, which in all three scenarios are higher than the current value (0.68). The results showed that according to a case in which variations in the crop coefficients of all crops are possible, in order to optimize the crop pattern,  the area allocated to wheat, barley, grain and forage maize, tomato, clover, and onion must be decreased in the current crop pattern. Furthermore, the results of optimization indicated an increase in the area under the cultivation of saffron, rose, greenhouse, medicinal plants, and olive, compared to the current conditions.

    Keywords: Vensim PRO x32, Optimizer tool, Powell method, Objective functions